2012. augusztus 30., csütörtök

 London pepin avagy a Kálvil alma!

Közepes méretű, jellegzetesen mély bordákkal,
amelyek a korona feloli oldalon mélyebbek. Héja
színe sárgászöld, barna pöttyökkel. Napsütötte
oldalán megsárgul, vagy megpirosodik. Csészelevelei
enyhén összehajlók, csészemélyedése sekély-
közepes. Szára rövid, szármélyedése közepes,
tölcsér alakú. Magháza középállású, orsó alakú,
magüregei tágak. Szedéskor kemény húsú, túlérett
állapotában pedig meglisztesedik (karácsony
utánra). Tavaszig eláll. Nagyon nom, jellegzetes
ízu. A nagyobb méretuek és a kicsit megszínesedettek
jobb ízuek, és tovább elállnak.


Forrás: http://www.szekelygyumolcs.ro/ - Fajtaleírások.



Bővebben a régi gyümölcsfajtákról: http://mek.oszk.hu/09600/09614/pdf/

Tájfajta gyűjtemények: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/genbankok-tajfajta-gyujtemenyek

Hál istennek szaporodnak az e témával foglalkozó oldalak, emberek és már könnyen vásárolni is lehet néhány fajtát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése